Zákon o registru smluv nabývá účinnosti 1.7.2016

Obrázek uživatele Martin Šuma
Martin Šuma

Dne 1.7.2016 nabývá účinnosti zákon o registru smluv. Jde o zákon č. 340/2015 Sb., o zvláštních podmínkách účinnosti některých smluv, uveřejňování těchto smluv a o registru smluv (dále jen „zákon“).

Na základě tohoto zákona musí být smlouvy (tedy i smlouvy o poskytnutí dotace nebo návratné finanční výpomoci) na plnění přesahující 50 tis. Kč bez DPH uzavřené mezi podnikateli a subjekty taxativně vyjmenovanými v § 2 zákona (např. ČR, územně samosprávné celky, obce a jejich části, příspěvkové organizace, státní podniky, veřejné vysoké školy, zdravotní pojišťovny, Český rozhlas, Česká televice, právnickou osobou s většinovou majetkovou účastí státu, aj.), založeny do veřejně přístupného rejstříku smluv.

Výjimky z povinnosti uveřejňování jsou vyjmenovány v § 3 zákona. Mají ji např. akciové společnosti s většinovou majetkovou účastí státu, jejíž cenné papíry jsou obchodovány na burze.

Až od 1.7.2017 jsou však účinná ustanovení §§ 6 a 7 zákona. Smlouvy uzavřené od 1.7.2017, na které se vztahuje povinnost uveřejnění prostřednictvím registru smluv, nabývají účinnosti nejdříve dnem uveřejnění. A pokud nebude smlouva, která nabývá účinnosti nejdříve dnem uveřejnění, uveřejněna prostřednictvím registru smluv ani do tří měsíců ode dne, kdy byla uzavřena, platí, že je zrušena od počátku.

Otázkou však zůstává, zda zákon nabude účinnosti v nyní platném znění, které má mezi poslanci množství odpůrců.

 

Zdroje:

Zákon č. 340/2015 Sb., o zvláštních podmínkách účinnosti některých smluv, uveřejňování těchto smluv a o registru smluv (zákon o registru smluv)

 

V případě dotazů k tomuto článku prosím kontaktuje jeho autora (Martin Šuma).

Tento i všechny ostatní články zveřejněné na těchto stránkách vyjadřují názor jejich autorů, nejde o právně závazné dokumenty. 

Mezi naše klienty patří

 

              Bytové družstvo DRUŽBA                                           Solitea CDL, a.s.

   BEROUN GOLF CLUB            

 

Napište nám
Kontakty

Pobočka Ústí nad Labem,
Všebořická 82/2,

+420 474745134
info@22hlav.cz

Pobočka Praha,
Doudlebská 1699/5,

+420 230234554
info@22hlav.cz